De zon en je huid

Het is lente en het begint langzaam beter weer te worden. De zon begint te schijnen. Iedereen wil het liefste lekker naar buiten met dit mooie weer. Wat zijn de effecten van de zon op je huid en hoe kun je je huid hier het beste voor beschermen?


Bron afbeelding

De ozonlaag houdt een gedeelte van de UV straling tegen. Het is niet slecht dat het overige deel van de UV straling met je huid in contact komt. UV B zorgt namelijk voor weerstand tegen het zonlicht op een natuurlijke manier. Je huid wordt er bruiner door en onze huid wordt dikker. Dit beschermt je huid beter tegen verbranding. Vitamine D wordt daarnaast onder invloed van de licht aangemaakt. Te veel UV straling kan je had beschadigen. Zo kan je erfelijke materiaal beschadigen. Hierdoor kun je huidkanker krijgen. Daarom is het belangrijk je goed in te smeren met zonnebrand.
Na een hele dag in de zon kan je huid erg verbranden. Dit heeft een rode, pijnlijke huid tot gevolg. Als je huid ernstig is verbrand, kun je rillingen, blaren en koorts krijgen. Ook kun je misselijk worden. Dan moet je altijd naar de dokter. Verbranding voorkom je door je in te smeren met zonnebrand.
Op de lange termijn kun je sneller last krijgen van huidveroudering. De elasticiteit van je huid verdwijnt sneller, waardoor rimpels en pigmentvlekken ontstaan.
je kunt door de zon een teveel aan zout en zon verliezen met een zonnesteek als gevolg. De kenmerken van een zonnesteek zijn: verwardheid, oververhitting, hoofdpijn en plotseling zwakke spieren. Dit kun je vermijden door soms de schaduw op te zoeken en het drinken van veel water. Het is verstandig altijd de dokter te waarschuwen. Ook moet je veel drinken en natte doeken op je hoofd doen voor verkoeling.
UV straling kan het erfelijk materiaal van onze cellen aantasten. Hierdoor loop je kans op huidkanker.
Je kunt last hebben van een zonneallergie. Dit uit zich vooral bij de eerste zonnestralen in bultjes, blaasjes en/of schilfers. Je kunt baat hebben bij een goede zonnebrandcrime met een hoge factor. De eerste paar dagen kun je je het beste royaal insmeren met zonnebrandcrème. Dit advies is belangrijk voor iedereen, maar het advies is nog belangrijker als je last hebt van een zonnesteek.
Onder invloed van UV straling maakt je huid pigment aan. Dit beschermt je huid op een natuurlijke manier. In de meeste gevallen zorgt dit pigment voor een gelijkmatige bruine teint. Een teveel aan pigment kunnen de cellen die pigment aanmaken worden ontregeld. Hierdoor kunnen pigmentvlekken, een ophoping van een pigment ontstaan. Jij kunt hier gevoeliger voor zijn dan iemand anders. Als je ze eenmaal hebt, kom je er echt niet gemakkelijk van af. Daarom is het belangrijk dat je de kans dat je de kans op pigmentvlekken minimaliseert.
Na het zonnen is het belangrijk dat je je huid insmeert met aftersun. Aftersun werkt verkoelend en kan de vochtbalans weer op peil brengen. Daarnaast herstelt Aftersun je huid zodat de elasticiteit van je huid blijft behouden.Het is belangrijk dat je na verbranding een royale laag aftersun op de gevoelige delen van je huid aanbrengt. Je kunt ook een lauwwarme douch nemen of natte gebruiken. Als je ernstig verbrand bent, kun je last krijgen van blaren. Deze moet je altijd heel laten. Als je last hebt van brandwonden, kun je heel gemakkelijk infecties oplopen.
Je moet als je zonnebrand gebruikt niet te zuinig smeren. Bij een hele dunne laag werkt de factor namelijk niet optimaal. Zonnebrandcrèmes kun je bewaren, maar je moet er rekening mee houden dat de factor na een jaar afneemt.
Zowel parfum als make-up kan in combinatie met zonlicht huidirritaties veroorzaken. Als je lekker naar het strand gaat, kun je daarom het beste geen make-up en zonnebrand gebruiken.
Het is een fabel dat je bruine kleur eerder verdwijnt ls je je gezicht scrubt. Je krijgt je bruine huid doordat er melanine wordt aangemaakt. De melanine is een beschermlaagje zodat UV straling het DNA van de cellen niet kan beschadigen.
Je wordt ook bruin als je zonnebrandcrème gebruikt. Deze crème zorgt ervoor dat je huid niet verbrand en dat je huid niet sneller veroudert. Ook zorgt deze crème er voor dat je minder kans hebt op pigmentvlekken en dat de UV straling minder kans heeft om het DNA van je cellen te beschadigen. Ten slotte ruiken zonnebrand crèmes heerlijk.

Mijn mening
Vorig jaar begon het mij pas echt te dagen dat het gebruik zonnebrand zo ontzettend belangrijk is. Zo leerde ik ook dat er voor je gezicht en lichaam aparte zonnebrandcrèmes bestaan. Dat het goed is om je huid extra te verzorgen in de zon met een zonnebrand crème vanwege de SPF leerde ik pas vorig jaar. Ook wist ik niet dat een zonnesteek heel ernstig kan zijn. Het lijkt me heel vervelend om hier last van te hebben. Gelukkig heb ik ten slotte ook geen last van een zonneallergie. Dat lijkt me zo vervelend in het begin van de lente.

2 gedachten over “De zon en je huid

  1. Ik heb ooit een zonnesteek gehad en tweedegraads verbrand op mijn rug. Ik ben sowieso geen zon aanbidder, veel te warm en heb geen zin in rimpels 😛 Ik ken mensen die onder de zonnebank gaan en hun huid ziet er veel ouder uit daardoor. Daarnaast heb ik ook nog eens warmte allergie.

  2. Dan is het helemaal verstandig om uit de zon te blijven. Ik ben ook helemaal geen fan van de zon. Die mensen ken ik ook. Zelfbruiner is veel verstandiger voor je huid dan de zonnebank en de zon.

Een reactie plaatsen