symptomen gaatjes

Gaatjes en vullingen

Je voedingspatroon en hoe goed je je tanden verzorgt beïnvloeden of je risico loopt op gaatjes. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol bij het risico op gaatjes. Een andere term voor gaatjes is tandbederf. Bij tandbederf verzachten zuren je tandglazuur. Deze zuren ontstaan bij de afbraak van suiker.

Symptomen van gaatjes
Bron afbeelding

Symptomen
Je hebt last van blijvende pijn in je tanden. Daarnaast krijg je steeds gevoeligere raden en meer pijn. Ten slotte ontstaan er opvallende gaatjes en hotels in je aangetaste tand of kies.

Soorten gaatjes
Aantasting van het tandglazuur komt het meeste bij kinderen en volwassenen voor. Deze gaatjes ontstaan op de kauwvlakken van je kiezen of tussen je tanden. Ook kan de tandwortel worden aangetast. Dit kan gebeuren bij teruggetrokken tandvlees. Dan komt een deel van de tandwortel bloot te liggen. Hier versnelt tandbederf zich, doordat de tandwortel niet is bedekt met tandglazuur. Terugkerend tandbederf is tandbederf bij kronen of al bestaande vullingen. Op deze plaatsen komt vaak tandplak terecht, wat weer gaatjes kan veroorzaken.

Oorzaken
Tandbederf ontstaat als je voedselresten niet goed verwijderd met het tandenpoetsen en het gebruik van ragers, tandenstokers en flosdraad. De tandplakbacterieën creëren zure bijproducten die het tandglazuur aanvallen. Deze bijproducten zorgen langzaam voor gaatjes. Als je ervoor kiest je niet te laten behandelen, kunnen deze gaatjes groter worden. De groter wordende gaatjes kunnen zelfs je hele tand of kies vernietigen.
Plakkerige drankjes en voedsel met veel suiker veroorzaken gaatjes. Hoe meer suiker jij eet of drinkt, hoe meer zuur er wordt gemaakt met tandbederf als gevolg. Suiker en tandplak verminderen het tandglazuur met als gevolg dat je risico op tandbederf groter wordt. Na het eten van zoetigheid lopen je tanden en kiezen in de twintig minuten daarna risico op een zuuraanval.

Fases van gaatjes
Bron afbeelding

Fases
In de eerste fase kan een dof plekje tandbederf betekenen. Het tandbederf is in de tweede fase een gaatje geworden. Het gaatje is heeft in de derde fase het zachtere laagje van de tand bereikt. Als het gaatje niet gevuld wordt, kan het in de laatste fase grote problemen dieper in je tand of kies veroorzaken.

Preventieve zelfzorg
Het is verstandig twee keer per dag je tanden te poetsen. Het gebruik van tandpasta en eventueel mondwater met fluoride kan helpen bij het voorkomen van gaatjes. Fluoride glijdt in de zwakke gedeeltes en versterkt je tanden.
Ten slotte moet je dagelijks flosdraad, tandenstokers en/of ragers gebruiken. Zo verwijder je tandplak en voedselresten tussen je tanden waar je met je tandenborstel niet bij kunt.

Preventieve behandelingen
Met een fluoridebehandeling brengt de mondhygiënist of de preventie-assistent een fluoridegel aan op tanden en kiezen met een kwastje of wattenstaafje.
Bij sealen maakt de mondhygiënist of de preventie-assistent je kiezen goed schoon met een borsteltje en een middel voor het polijsten. Daarna brengt hij/zij een etslaagje aan voor een betere hechting van de kunststoflak. Hij/zij brengt hierna de lak aan, die vanzelf uithardt of uithardt met een blauwe lamp.
Beide behandelingen vinden gebruikelijk bij kinderen plaats. Alleen kan het sealen in uitzondering nodig zijn bij volwassenen.

Tandartsbehandeling
Voor je tandarts een gaatje gaat vullen, bespreekt hij/zij wat hij/zij gaat doen. Ook zal hij/zij vragen of je een verdoving wilt. Als je deze verdoving wilt, moet deze eerst een paar minuten inwerken.
Je tandarts maakt na het boren je tand of kies goed schoon.
Je tandarts kan het gaatje opvullen met een vulling. Met de vulling voorkomt hij/zij dat je meer pijn krijgt. Ook herstelt een vulling de functie van de tand of kies.
De tandarts kan kiezen voor een amalgaamvulling die zilver of grijs is. Dit vulmateriaal bestaat onder andere uit een combinatie van kwik, zilver, tin en koper. De tandarts kan ook kiezen voor het gebruik van wit vulmateriaal, composiet.
Eerst gebruikt zij/zij een soort lijm aan in je tand of kies. Dit zorgt voor een betere hechting van de vulling. Voor het uitharden van de lijm gebruikt de tandarts of zijn/haar assistent blauw licht. Als het nodig is, brengt je tandarts de vulling in vorm met zijn/haar boor.
Amalgaam is ook zacht. Dit stopt je tandarts met een soort pistool in het gaatje. Amalgaam hardt vanzelf uit. Je tandarts kan deze vulling niet afwerken met een boor. Na de behandeling kun je 24 uur niet eten, omdat de vulling zoveel tijd nodig heeft om hard te worden.

Pijn bij een nieuwe vulling
De eerste twee waken na het vullen van je kies of tand kun je pijn hebben. Een tand of kies bestaat uit levend materiaal. Het boren zorgt voor een wond die tijd nodig heeft om te genezen. Je klachten zullen na een tijdje afnemen. Neem als het erger wordt contact op met je tandarts. Je kunt last hebben van een ontsteking onder de vulling.

Mijn mening
Ik vind de behandeling van een gaatje altijd enger klinken dan dat het in werkelijk is. Bij mijn oude en mijn nieuwe tandarts heb ik een gaatje gehad dat keurig is gevuld. Mijn nieuwe tandarts had bij mij helaas de fout gemaakt de vulling te hoog te laten. Het is mensenwerk en mensen kunnen nu eenmaal fouten maken, maar leuk is anders. Uiteindelijk heb ik naar de praktijk gebeld en kon ik bij één van zijn collega’s terecht. Zij heeft de vulling verlaagd, dus ze heeft me heel blij gemaakt. Binnen twee weken zat ik er helaas weer. Gelukkig kon ik weer bij mijn eigen tandarts terecht. Nu was de bovenkant van mijn oude vulling kapot. Leuk is anders, maar hij heeft het voor me gerepareerd. Daar werd ik dan wel weer blij van.
Verder moet ik in september twee kiezen laten sealen. Ik vind dit alleen maar goed, omdat een vulling heel duur is en die behandeling vind ik ook niet zo fijn. Je voedingspatroon en hoe goed je je tanden verzorgt beïnvloeden of je risico loopt op gaatjes. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol bij het risico op gaatjes. Een andere term voor gaatjes is tandbederf. Bij tandbederf verzachten zuren je tandglazuur. Deze zuren ontstaan als tandplakbacterieën suiker in je mond afbreken.

3 gedachten over “Gaatjes en vullingen

Een reactie plaatsen