Haaruitval

Er bestaan diverse typen haaruitval. Hierbij is er verschil gemaakt tussen haaruitval bij mannen, vrouwen en kinderen. Vandaag beschrijf ik de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Deze oorzaak is erfelijk, Alopecia Androgenetica.

haaruitval
Bron afbeelding
Een groot deel van de oorzaken van erfelijke haaruitval is tegenwoordig bekend. Het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon hebben mannen en vrouwen. Het mannelijke hormoon testosteron vormt het hormoon met het 5-alpha-reductase enzym. Dit proces is gaande in het haarwortelzakje in de huid van je hoofd. De stof 3-alpha-hydroxysteroid dehydrogenase zorgt voor de afbraak van DHT.
Als de DHT zich gaat binden aan de androgene receptoren, is de groeiface van je haar kleiner. Uiteindelijk sterft het haarwortelzakje helaas af. Uiteindelijk is er geen haar groei meer. Als je langere tijd last hebt van dit proces worden je haren steeds kleiner en dunner. Uiteindelijk krijg je dan last van dunne plekken of kaalheid.
Soms wordt er gedacht dat voeding invloed heeft op haaruitval. Dit is alleen mogelijk in extreme gevallen. Dan is er echt sprake van eenzijdige voeding, waardoor een tekort aan vitamines en andere belangrijke voedingstoffen ontstaat. Dit ontstaat bij bijvoorbeeld de eetstoornis anorexia nervosa.
In een normale situatie gebeurt het niet zomaar dat je een tekort binnenkrijgt van bijvoorbeeld vitamine B.
Het dragen van een hoofddeksel is ook echt geen oorzaak van haaruitval. Er is een tijd geweest dat de dienstplicht in Nederland bestond. Toen werd het dragen van een helm nogal eens gezien als oorzaak van haaruitval.
Je kunt nu vaststellen dat haaruitval niet wordt veroorzaakt van buitenaf. Sommige vrouwen verven en laten permanent in hun haar zetten. Het is niet goed voor je haar als je dit doet, maar het is echt geen oorzaak van haaruitval.
Er zijn haarkaarten voor mannen en vrouwen, waarop je kunt aflezen in welke haarfase je je bevindt. Voor mannen heet deze kaart de Norwood/Hamilton Scale. Er is ook zo’n kaart voor vrouwen. de Ludwig Scale.
Als je kanker hebt, is de kans groot dat je chemotherapie krijgt. Deze bestraling is heftig en heeft dan veel vervelende bijwerkingen. Eén van die bijwerkingen is haaruitval. Chemotherapie doodt kankercellen en normale cellen. Doordat de cellen die verantwoordelijk zijn voor haargroei zich het snelste delen, zijn deze cellen heel erg gevoelig voor chemotherapie. Je kunt een sjaal op je hoofd dragen of een pruik kopen. Zo kun je hier minder last van hebben. Het haar op je hoofd is erg belangrijk voor je uiterlijk.
Als je last hebt van ijzertekort kun je haaruitval krijgen, doordat je lichaam te weinig voedingstoffen krijgt om goed te functioneren.
Als je last hebt van ernstige stress kan dit bijvoorbeeld hyperventilatie, oververmoeidheid, een verhoogde bloeddruk en haaruitval veroorzaken. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de stress vermindert en hier eventueel hulp voor zoekt.
Stress zorgt voor meer in adrenaline en dit kan zorgen voor meer haaruitval. Je lichaam of de lymfeklieren breken normaal na een zware inspannen de adrenaline af. In je hoofd is de doorbloeding slecht, waardoor de adrenaline slecht wordt afgebroken. Als dit stofje in contact komt de talgklieren in de hoofdhuid, wordt er melkzuur aangemaakt. Melkzuur is niet goed voor de hoofdhuid en de haargroei. Het beschadigt de haarwortels. De lymfestroom wordt geblokkeerd. Je haar wordt fijn en breekbaar. Dit heeft allemaal tot gevolg dat je haar sneller beschadigt.
Sommige medicijnen hebben haaruitval tot gevolg. Als dit het geval is, staat dit in de bijsluiter. Van de volgende medicijnen is bekend dat ze mogelijk haaruitval veroorzaken: de pil, antidepressiva, chemotherapie, bètablokkers voor een hoge bloeddruk. Als je last hebt van haaruitval door medicatie kun je je arts om andere medicatie vragen.
Als je schildklier een verminderde werking, hypothyreoïdie, heeft, kan dit haaruitval veroorzaken. Je schildklier maakt een hormoon aan, dat zorgt voor de stofwisseling. Bij hypothyreoïdie maakt je schildklier te weinig hormonen aan. Hierdoor heb je een tragere stofwisseling.
Het hormoon van je schildklier beïnvloedt je hele lichaam, doordat het in je bloed terecht komt. Naast haaruitval kun je het snel koud hebben. Je kunt ook last hebben van een tragere hartslag, vermoeidheid en gewichtstoename. Bovendien kun je last hebben van een bleke, koude en droge huid. Ten slotte kan je schildklier opzwellen en kun je een lage stem hebben.
Auto-immuunziekten zijn meestal de veroorzaker van een verminderde werking van de schildklier. Als je één van de ziekten hebt, maakt je lichaam anti-stoffen tegen je lichaam aan.
Aan hypothyreoïdie kun je weinig doen. Regelmatig bewegen en gevarieerd eten kan ervoor zorgen dat je minder klachten hebt. Wel zul je altijd medicijnen moeten nemen als je hier last van hebt.
Een slechte haarconditie kan zorgen voor haaruitval. Als je een slechte doorbloeding of een te weinig belangrijke stoffen hebt, kan de situatie van je haar slechter worden. Externe oorzaken kunnen zorgen voor een verslechterde conditie van de hoofdhuid.

Mijn mening
Ik vond het een heel interessant en leerzaam onderwerp, want ik wist hier heel weinig van. Het enige dat bij mij bekend was dat anorexia en chemo haaruitval kunnen veroorzaken. Ik heb hier zelf gelukkig geen last van. Hopelijk krijg ik er geen last van, want het lijkt me echt heel erg vervelend. Vooral omdat ik een vrouw ben, is mijn haar belangrijk voor me. Mijn haar zorgt er voor dat ik er vrouwelijk uit zie.

2 gedachten over “Haaruitval

  1. Handig en leerzaam artikel! Ik wens niemand kanker toe. Vreselijke ziekte, daarnaast maakt chemo echt zoveel kapot in je lijf 🙁 Volgens mij kun je van erge stress ook licht haaruitval krijgen.

Een reactie plaatsen