Irritaties en aandoeningen in je mond

Er zijn verschillende soorten irritaties en aandoeningen waar je in je mond last van kunt hebben. Voorbeelden zijn zwellingen en puistjes of zweertjes in je mond, op je lippen of op je tong. Er zijn veel verschillende problemen die je kunt hebben in je mond. De meestvoorkomende problemen zijn aften, koortslip, leukoplakie of cadidiasis.

Je bent echt niet de enige die last heeft van een zweertje in je mond. Eén op de drie mensen heeft ongeveer last van dit probleem. Zweertjes, irritaties en andere problemen waar je last van kunt hebben in je mond, kunnen pijn doen, er vies uitzien, het spreken of het eten moeilijker maken. Als je een week of langer last hebt van een zweer, moet je dit door je tandarts laten onderzoeken. Soms kiest je tandarts voor het uitvoeren van een biopsie. Je tandarts neemt hierbij een een beetje weefsel weg en test dit voor het bepalen van de oorzaak. Op deze manier kunnen ziektes zoals HIV en kanker worden uitgesloten.
Aften zijn kleine witte zwellingen of zweertjes. Deze hebben een rood weefsel. Aften zijn niet besmettelijk. Ze zijn altijd binnen in je mond. Je kunt last hebben van grote en kleine aften. Soms kun je aften in clusters of groepen hebben. Er zijn aften die continu terugkomen. De precieze oorzaken zijn onbekend. Sommige experts denkenen dat problemen met het immuunsysteem of virussen aanwezig zijn bij dit proces. Er zijn verschillende factoren die de kans op aften kunnen vergroten. Voorbeelden zijn roken, stress, trauma, allergie, erfelijke aanleg en een tekort aan ijzer of vitaminen.
Een koortslip bestaat uit groepjes pijnlijke blaasjes die met vloeistof gevuld zijn. Deze blaasjes bevinden zich rond je lippen en soms onder je neus of rond je kin. Een herpesvirus is vaak de veroorzaker van een koortslip. Een kortslip is erg besmettelijk. De eerste infectie wordt vaak gezien bij kinderen. Soms zijn er geen symptomen en dan wordt deze aandoening aangezien voor een verkoudheid of griep. Als je eenmaal besmet bent, blijft het virus in je lichaam en kun je zo nu en dan nieuwe uitbraken krijgen. Er zijn ook mensen bij wie het virus inactief blijft.
Leukoplakie ziet eruit als een dikke, witte vlek op de binnenkant van je wang, op je tong of op je tandvlees. Deze aandoening heeft in veel gevallen te maken met roken en ander gebruik van tabak. Protheses die niet goed passen, het kauwen op je wang en gebroken tanden deze aandoening ook mogelijk veroorzaken. Je tandarts kan een biopose uitvoeren, omdat het in 5% van de gevallen overgaat in kanker. Leukoplakie geneest vaak als je stopt met roken.
Candidiasis is een schimmelinfectie. Candida albicans veroorzaakt deze aandoening. Deze aandoening kun je herkennen aan romige, geelwitte of rode vlekken op vochtige plaatsen in je mond. Het weefsel onder de vlek kan pijnlijk zijn. De aandoening komt in de meeste gevallen voor bij mensen met een kunstgebit. Ook kunnen kunnen baby’s en mensen die zijn verzwakt door ziekte of van wie het immuunsysteem niet goed functioneert. Je loopt daarnaast extra risico op deze aandoening las je een droge mond hebt of een antibioticakuur volgt of deze net hebt afgesloten.
Bij aften is het zo dat deze binnen een week tot tien dagen genezen, maar ze komen vaak later terug. Zalfjes en pijnstillers zonder recept kunnen tijdelijk zorgen voor minder klachten. Spoeelen met een antibacterieel mondwater kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van de irritatie. Je tandarts schrijft soms een antibiotica voor om andere infecties te bestrijden.
Als je last hebt van een kortslip verdwijnen de blaasjes na een week. Helaas kun je niet van een herpesinfectie genezen. Dit houdt in dat de baasjes kunnen terugkomen als je last hebt van emotionele spanning, bij blootstelling aan zonlicht en als je last hebt van allergieën of koorts. Soms kun je plaatselijk pijnstillers waar je geen recept voor nodig hebt, aanbrengen. Deze zorgen voor plaatselijke verlichting. Je moet je tandarts of huisarts raadplegen voor speciale medianen, omdat deze alleen op recept verkrijgbaar zijn.
De behandeling van leukoplakie begint met het wegnemen van de veroorzaker van deze aandoening. Sommige mensen moeten stoppen met het gebruik van tabak. Andere hebben een prothese die moet worden vervangen door één die beter in hun mond past. Je tandarts zal de ontwikkelingen volgen de aandoening elk kwartaal of half jaar onderzoeken. Dit is afhankelijk van de plaats, de grootte en het type.
Ten slotte bestaat de behandeling van Candidiasis uit de bestrijding van de omstandigheden die deze aandoening veroorzaken. Het probleem kan worden veroorzaakt door een kunstgebit. In zo’n geval moet je het kunstgebit goed schoonmaken. Ook kan het helpen als je gaat slapen zonder kunstgebit. Deze aandoening kan daarnaast worden veroorzaakt door antibiotica of een anticonceptiepil. Dan helpt het als de dosering wordt verlaagd of als er iets wordt veranderd in de behandeling. In het geval dat je een droge mond hebt, kun je speekselvervangers slikken. Mensen met een droge mond kunnen speekselvervangers krijgen. Als het niet mogelijk is de schimmel te vermijden of te genezen, kun je schimmelwerende medicijnen gebruiken. Het is belangrijk je mond zo goed mogelijk schoon te houden.

Mijn mening
Wat een heftige aandoeningen. Alleen van aften en een koortslip wist ik het bestaan. Ik kon alleen bedenken dat een koortslip iets met je lippen te maken heeft. Ik ken mensen die zo nu en dan last hebben van een kortslip. Ik ben er heel bij mee dat ik nog nooit zelf met deze vervelende aandoeningen te maken heb gehad.

2 gedachten over “Irritaties en aandoeningen in je mond

Een reactie plaatsen