Paralympische Spelen 2016 in Rio

Net zoals de Olympische Spelen waren de Paralympische Spelen in Rio. Het Nederlandse team heeft in het totaal 62 medailles weten te winnen. Dit was 17 keer goud, 19 keer zilver en 26 keer brons. Dit is een hele prestatie zeker als je je bedenkt dat deze sporters naast dat ze topsport beoefenen een beperking hebben.

vlagnlrio2016
Zelf gemaakt in Illustrator ter ere van de goede prestaties van Team NL tijdens de Paralympische Spelen.

In de wedstrijdsport van mensen met een beperking een classificatiesysteem. Dit systeem houdt in dat alle sporters met een gelijkwaardige beperking het tegen elkaar opnemen. Op deze manier is de sportprestatie alleen afhankelijk van tant, fitheid, kracht, uithoudingsvermogen, tactisch inzicht en mentale focus. De classificaties zijn afhankelijk van de sport. Bij sommige sporten is er slechts een classificatie.
Ondanks dat ik gek ben op sport volg ik de uitslagen van deze toernooien niet actief. Alles wat ik ervan meekrijg, vind ik mooi meegenomen. Er zou nog zo veel moeten veranderen in de hoeveelheid sport van gehandicapten die de NOS uitzendt. In bijvoorbeeld Groot-Brittanië wordt elke wedstrijd gewoon live uitgezonden. Nu wordt er al meer aandacht aan de Paralympics besteed, maar het is wat mij betreft nog steeds niet genoeg.
Een vriendin van vroeger, Alyda Norbruis, heeft de eerste medaille voor Nederland in de wacht weten te slepen. In het totaal heeft ze drie medailles gewonnen. Bij de individuele achtervolging wist ze de bronzen medaille te veroveren. Op de 500 meter heeft ze haar eigen wereldrecord verbroken en goud veroverd. Ten slotte heeft ze goud gewonnen bij de tijdrit op de weg.
Chef de mission André Cats maakte tijdens het eindfeest van Team NL bekend dat Alyda de vlag ging dragen tijdens de sluitingsceremonie.
Ik ben echt super trots op haar. Dit waren haar tweede Paralympische Spelen en ze heeft het zo goed gedaan.
Bij het rolstoeltennis heeft Jiske Griffioen bij zowel het enkel- als het dubbelspel een gouden medaille gehaald. Haar dubbelpartner Anniek van Koot heeft ze verslagen bij de finale. De tegenstanders van dit dubbelduo waren ook twee Nederlandse rolstoeltennisers, namelijk Marjolein Buis en Diedie de Groot.
Voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer was ook aanwezig bij de Paralympische Spelen. Ze was de assistente van André Cats. Zij heeft mij ertoe geïnspireerd te gaan rolstoeltennissen. Voor mij is dit seizoen eergisteren heel goed begonnen. Ik heb mezelf verbaasd hoe goed het ging, dus dit belooft heel wat voor dit trainingsseizoen. Met toernooien heb ik deze zomer niet meegedaan.
Jetze Plat heeft bij dit toernooi met zowel wielrennen als de triatlon gedaan. Bij de Triatlon won hij goud. Met het wielrennen heeft hij bij het onderdeel op de weg brons bemachtigd.
Ik ben me ervan bewust dat ik niet alle sporters heb kunnen noemen in dit artikel, maar dat hoeft voor mij ook niet. Ook voor de niet genoemde sporters geldt dat ze mij ontzettend inspireren om sowieso gewoon lekker door te gaan met sporten.

2 gedachten over “Paralympische Spelen 2016 in Rio

    • Wat ik zo knap vind is dat er een Paralympische sporter zelfs sneller was dan een sporter op de Olympische Spelen. Bij welke sport en welke sporter dat was, weet ik echt niet meer.

Een reactie plaatsen