Boekrecensie: Was Getekend van Eddy Veerman

Paralympische sporters vervullen een voorbeeldfunctie voor onder anderen andere mensen die een lichamelijk beperking hebben en valide sporters. Ook hebben ze deze functie voor de medemens en de maatschappij. Twaalf sporters met een lichamelijke beperking die op paralympisch niveau hebben gesport of nog steeds hun sport beoefenen op dit hoge niveau vertellen hun levensverhaal.
Sporters met een beperking vragen en verdienen even veel aandacht als de valide topsporters. De aandacht gaat steeds meer de prestaties van de paralympische sporters en niet alleen hun beperking. In dit boek gaat het om de personen achter die top prestaties en hun beperkingen. Dit boek gaat over twaalf paralympische sporters. Esther Vergeer is één van de sporters die in dit boek voorkomt. De verhalen zijn indrukwekkend en inspirend over de hindernissen, nieuwe kansen, angst en acceptatie en ambitie. Daarnaast gaan de verhalen over hun levens, want ze moeten dagelijks een topprestatie leveren.

Boekgegevens
Titel: Was getekend
Auteur: Eddy Veerman
Uitgever: De Boekenmakers BV
Verschenen: oktober 2008
ISBN: 9789077740279
Genre: Sportbiografieën

eddyveermangetekend

Mijn mening
Het is een boek dat ik zo nu en dan weleens heb doorgebladerd zonder het echt inhoudelijk te lezen. Nu ik het hele boek heb gelezen, kan ik niets anders anders dan dat ik de inhoud indrukwekkend vind. Het is zo inspirerend en bijzonder om te lezen over de levens van deze sporters. Eerlijk gezegd kende ik niet iedere sporter die in dit boek voorkomt. Dit doet mij eigenlijk beseffen dat de paralympische sporters ook gewone mensen zijn.
Zo zei een sporter in dit boek dat hij beter af is met zijn dwarslaesie. Hij is door zijn beperking opener en een leuker persoon geworden. Dit verdient zo veel respect. Het leven met een dwarslaesie lijkt me echt niet gemakkelijk. Die mensen hebben zo veel moeten inleveren. Ik heb best wel heftige dingen meegemaakt, maar om nu te zeggen dat ik beter af ben met die ervaringen.
Daarnaast waren er nog een single sporter van 27 die gewoon aangeeft dat ze een ouder iemand hoopt te treffen die door haar rolstoel heenkijkt. Ze geeft ook aan dat ze bang is dat ze alleen blijft, omdat haar rolstoel en beperking iemand die haar leuk vindt, kunnen afschrikken.
Van beide sporters kan ik dit heel goed begrijpen. Zelf heb ik deze angst ook. Ik wil geen relatie op basis van het feit dat de ander mij zielig vind.
Ik vind het een heel geschikt boek voor op momenten dat ik er zelf even doorheen zit.
Mijn beoordeling: 4,5 van de 5 sterren.

2 gedachten over “Boekrecensie: Was Getekend van Eddy Veerman

Een reactie plaatsen